16 Ocak 2017 Pazartesi

ÇOCUK İŞÇİLER İLE İLGİLİ MAKALE ÖZETİ(ÖZGÜN)

ORTA ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN ÇEVRESEL KONULARLA İLGİLİ BİLGİ DÜZEYLERİNİN ÖLÇÜLMESİ ÇANKIRI İLİ ÖRNEĞİ ÖZET:


**Teknolojik gelişmeler, sanayi devrimi gibi tarihsel süreçte meydana gelen birçok olgu çevrenin tahribatına yol açmıştır.Bu problemler giderek küreselleşmiş ve küresel çözüm yolları aranmaya başlanmıştır. **Bu çalışma Çankırı'da okuyan orta öğretim öğrencilerinin çevre ile ilgili bilgi seviyelerini ölçmek, bunları alan, cinsiyet gibi demografik açıdan incelemek amacı gütmektedir.
GİRİŞ: **Çevre insanın içinde bulunduğu canlı cansız her şeyi barındıran ortam olarak tanımlandırılmaktadır. **Sanayileşme ve 2. Dünya Savaşı ile birlikte çevre sorunları daha şiddetli boyutlara ulaşmış, buna çözüm sunmak amaçlı BM Çevre Konferansı kurulmuştur. **Türkiye'de de dünyadaki gelişmelerden farksız olarak 1970-1980'li yıllarda çevrenin korunmasını amaçlayan birçok dernek ve vakıf kurulmuştur. **Çevre eğitimi, doğaya zarar vermeden yaşamayı ,çevre sorunlarına çözüm bulmayı, çevreye karşı duyarlı olmayı, gelecek kuşağa temiz ve sağlıklı bir ortam bırakmayı amaçlar. Bireyi çevreyi korumakla yükümlü biri haline getirmeyi hedefler.
METOT AMAÇ VE KAPSAM: **Bu çalışma, Çankırı il sınırları içerisinde bulunan ve orta öğretimde okuyan 117 lise son sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleşmiştir, ve şu 3 temel soruyu cevaplamışlardır; -Öğrencilerin çevre konusunda verilen çeşitli olgularla ilgili bilgi düzeyleri nelerdir? -Öğrenciler çevre ile ilgili uluslararası etkinliklerden ne derecede haberdarlardır? -Öğrencilerin çevre ile ilgili bilgi düzeyleri yaş ve alan değişikliklerine göre farklılaşmakta mıdır? **Anket 3 kısımdan meydana gelmekteydi; -Demografik sorunlar:Bu kısım katılımcıların cinsiyet ve alan bilgilerinin tespitini oluşturur. -Çevre ile ilgili olgular:Bu bölüm çevre ile ilgili olguları ve öğrencilerin bu olgularla ilgili bilgi seviyelerini ölçmeyi amaçlar.Bilgi ölçütü olarak 1)Hç duymadım. 2)Duydum fakat açıklayamıyorum. 3)Açıklayacak kadar duydum. 4)Tam olarak biliyorum. şeklindedir. -Eşleştirme:Bu kısım uluslararası alanda gerçekleştirilen çevre ile ilgili konvansiyon, protokol ve raporları incelemektedir. **BULGULAR Demografik özellikler:Katılımcıların %47'lik oranda erkek, %53 oranda ise kız olduğu görülmektedir. Alan dağılımı: % 50.4 eşit ağırlık, %37.6 sayısal, %12 şeklindedir
ÇEVRE İLE İLGİLİ OLGULAR **Öğrenciler kendilerine yöneltilen sorulara ortalama puan açısından bakıldığında hiçbirinin tam olarak bildiklerini ifade etmedikleri gibi tam olarak bilmediklerini de ifade etmemişlerdir. **Yapılan testin bir diğer sonucu öğrencilerin cinsiyeti ile çevre hakkındaki bilgi düzeyleri arasında hiçbir bağlantının olmamasıdır. **Diğer bir sonuç ise öğrencilerin alan tercihleriyle bilgi düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı yönündedir.Burada durum cinsiyetten farklıdır. Öğrencilerin seçtikleri alan bilgi düzeyleri ile ilişkilidir. Sözel öğrencilerin bilgi seviyesinin sayısal öğrencilerden fazla olduğu, eşit ağırlık öğrencilerinin de sayısal öğrencilerden daha fazla bilgiye sahip olduğu anlaşılmıştır.

EŞLEŞTİRME **Eşleştirme sonuçlarına göre öğrencilerin %60'ı bu soruya cevap vermemeyi tercih etmiştir. Eşleştirme sorularında kız ve erkek öğrencilerin sonuçlarında farklılık ortaya çıkmıştır. Erkek öğrencilerin sıra ortalamasının kız öğrencilere oranla fazla olduğu tespitine ulaşılmıştır. **Eşleştirme sorularının öğrencilerin alan tercihleri ile arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır.
TARTIŞMA VE SONUÇ **Ankete katılan öğrencilerin cinsiyetleri anket sonuçlarında önemli bir fark oluşturmamıştır. **Ankete katılan öğrencilerin alan dağılımları ise yaklaşık yarısının eşit ağırlık, %37'lik kısmının sayısal, %12'lik kısmının ise sözel öğrencisi olduğu şeklindedir. **Bilgi düzeyini ölçmek için yapılan ölçekte 3 puan ile temsil edilen açıklayacak kadar bilgim var seviyesinde olup orta öğretim öğrencileri açısından ideal düzeyi yansıtmamaktadır. **Anketin sonucu öğrencilerin toprağın tuzlanması, asit yağmurları, biyo çeşitlilik gibi konularda bilgisinin yetersiz olduğunu saptamıştır. **Öğrencilerin cinsiyete göre çevre bilgi düzeyleri bir fark oluşturmazken, alan tercihleri bakımından fark teşkil etmektedir. Sözel veya eşit ağırlık öğrencilerinin sayısalcılara oranla daha fazla bilgi birikiminin olduğu görülmektedir. **Öğrencilerin çevrenin korunmasına yönelik protokol ve konvansiyon gibi uluslararası gelişmelerden pek fazla haberdar olmadıkları anlaşılmıştır. **Eşleştirmeler açısından ise Kyoto Protokolünün ve iklim değişikliklerinin eşleştirilmesi öğrencilerin en çok yapabildiği eşleşme olduğu görülmüştür. Eşleştirme sorularında erkek öğrenciler kız öğrencilerden daha başarılı olmuşlardır. NİHAİ SONUÇ **Öğrencilerin Türkiye'yi de ilgilendiren çevre ile ilgili uluslararası örgütlere oldukça yabancıdır. Bu durum eğitimin tüm ilgilileri tarafından tekrar incelenmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder